На час другої річниці широкомасштабної агресії московитів проти України світ здається нарешті зрозумів, що ставки в цій боротьбі виходять далеко за межі України

До України приїхали прем’єри Італії, Канади та Бельгії, а також глава Єврокомісії. Західні лідери висловлюють свою солідарність з Україною у другу річницю повномасштабного вторгнення Росії, повідомляє Reuters.

Президент США Джо Байден

“Хоробрий народ України продовжує боротися, незламний у своїй рішучості захищати свою свободу і майбутнє. НАТО сильніше, більше і згуртованіше, ніж будь-коли”, – сказав Байден, додавши, що глобальна коаліція з 50 країн на підтримку України на чолі зі Сполученими Штатами залишається відданою наданню критично важливої допомоги Києву і притягненню Росії до відповідальності за її агресію.

“Американський народ і люди в усьому світі розуміють, що ставки в цій боротьбі виходять далеко за межі України”, – заявив президент США.

Президент Молдови Мая Санду

“Я дякую українцям за їхню невтомну боротьбу за свободу і за захист миру в Молдові. За ці два роки вільний світ продемонстрував безпрецедентну солідарність, але війна триває, і наша підтримка повинна тривати й надалі”, – сказала вона.

Прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні

“Це місце є символом поразки Москви, це місце є символом української гордості… Ця земля є частиною нашого дому, і ми зробимо все можливе, щоб захистити її”, – сказала Мелоні під час виступу Гостомелі, звідки росіяни хотіли почати наступ на Київ.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск

“Два роки українського героїзму. Два роки російського варварства. Два роки ганьби тих, хто залишається байдужим”, – сказав Туск.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн

“Більш ніж будь-коли, ми твердо стоїмо поруч з Україною. Фінансово, економічно, військово, морально. Допоки країна не стане остаточно вільною”, – заявила фон дер Ляєн, яка сьогодні перебуває з візитом в Україні.

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак

“Ми повинні відновити нашу рішучість у цю похмуру річницю. Це момент, щоб показати, що тиранія ніколи не переможе, і ще раз сказати, що ми будемо з Україною сьогодні і завтра”, – наголосив Сунак.

“Ми готові робити все, що потрібно, і так довго, як це буде потрібно, доки вони (українці – ред.) не переможуть”, – додав Сунак.

Президент Польщі Анджей Дуда

“Ми підтримували, підтримуємо і будемо підтримувати Україну в її боротьбі за свободу. Сьогодні ця підтримка все ще вкрай необхідна. Незважаючи на втому від війни. Вільний світ не може дозволити Путіну та Росії тріумфувати”, – заявив Дуда.

Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку

“Ми стоїмо разом і повністю солідарні з [Україною], поки вона не досягне перемоги і справедливого миру”, – сказав Чолаку.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц

“Ми будемо підтримувати Україну в її обороні – стільки, скільки буде потрібно”, – заявив Шольц.

“Своїм нападом на Україну, порушуючи міжнародне право, Росія знищує мирний порядок у Європі”, — додав глава уряду Німеччини.

Прем’єр Канади Джастін Трюдо

“Два роки тому Путін думав, що зможе швидко впоратися зі стратегічними об’єктами в Україні – наприклад, аеропортом Гостомеля. Але ми стоїмо тут сьогодні, тому що він був неправий. Бо сила та рішучість українських захисників довели те, що він був неправий”, – сказав Трюдо під час виступу в Гостомелі.

“Через два роки після того, як російський режим почав вторгнення в Україну, підтримка українського народу з боку Канади залишається непохитною”, – написав він у соцмережі Х.

Прем’єр-міністр Бельгії Александр де Кроо 

“Росіяни намагалися створити в Гостомелі плацдарм, але вони зазнали поразки. Російська поразка в Гостомелі була початком кінця російської спроби захопити Київ”, – сказав він під час виступу в Гостомелі.

“Війна Росії проти України багато чого змінила в Україні та в усьому світі. Росія зазнавала однієї стратегічної поразки за іншою. НАТО збільшило свою ефективність і знову стало центром колективної безпеки в Європі… Російська зброя виявилася такою, яка не може протистояти західній”, – зазначив прем’єр Бельгії.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг

“Україна зберегла свою свободу і незалежність. Це стало можливим завдяки вашій (українців – ред.) мужності та рішучості. Це стало можливим завдяки значній військовій і економічній підтримці з боку союзників по НАТО. Лише за останні дні і тижні члени НАТО оголосили про нові пакети допомоги на мільярди доларів”, – сказав Столтенберг, запевнивши, що ще більше підтримки вже на підході.

“Путін розпочав цю війну, бо хотів зачинити двері НАТО і відмовити Україні у праві обирати власний шлях. Але він отримав абсолютно протилежне: Україна зараз ближче до НАТО, ніж будь-коли раніше”, – заявив він, додавши, що вступ України до НАТО — це питання не “якщо”, а “коли”.

Джерело: https://zn.ua/ukr/war/svitovi-lideri-zajavljajut-pro-pidtrimku-ukrajini-v-richnitsju-rosijskoho-vtorhnennja.html