21 листопада в Україні відзначають День Гідності та Свободи!

        Ідеї гідності та свободи є одними з найбільш значущих та мотивуючих ідей в історії людства, які ніколи не втрачали своєї ваги. Саме вони  спрямовували людську діяльність у суперечливих обставинах об’єктивних подій, часто ігноруючи індивідуальний інтерес і навіть базовий інстинкт самозбереження. Засновані на них соціальні дії нерідко й несподівано, та й часто всупереч традиційним соціальним детермінантам, призводили до формування нової соціальної реальності.

   Особливої актуальності ідеї гідності та свободи набувають у суперечливих умовах становлення громадянського суспільства в Україні та утвердження її незалежності. Під час перманентної світоглядної та політичної кризи, зростання зовнішнього тиску, продовження російської агресії,  питання людської гідності, свободи не тільки не девальвуються, а навпаки, екзистенційно загострюється. Це й не дивно, адже розвиток суспільства, науки, культури неможливо уявити без упевнених, вільних людей, сповнених почуття власної гідності.

    На це, зокрема, звертає увагу Ректорат Прикарпатського університету, який у своєму вітальному слові з приводу відзначення Дня Гідності та Свободи зазначив:

“21 листопада – день початку подій, які стали для України історичними: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

У цей день, День Гідності та Свободи, ми вшановуємо Героїв Небесної Сотні та усіх українських воїнів, які беруть участь у війні на Сході України, усіх тих, хто власним життям, своєю жертовністю демонструють щире прагнення українців жити у вільній, демократичній й суверенній державі.

Нинішній день – це незаперечний доказ відродження Української нації, нашої держави. На жаль, за це наші співвітчизники вже заплатили високу ціну – розстріляні Герої на Майдані, загиблі в зоні бойових дій. Серед полеглих  – студент нашого університету Герой Небесної Сотні, Герой України Роман Гурик. У вдячності та вічній пам’яті низько схиляємо перед ним свої голови.

Пам’ятаймо, що від кожного з нас залежить в якій Україні житимемо ми і наші майбутні покоління.

Тож, своєю працею, особистою відповідальністю, добрими справами та вчинками маємо утверджувати мир та добробут в рідній країні.

З нагоди Дня Гідності та Свободи бажаємо мирного неба над українською землею, добробуту та злагоди кожній родині.

Вічна пам’ять Героям! Слава Україні!”