З нагоди Міжнародного Дня Філософії кафедра філософії, соціології та релігієзнавства факультету психології Прикарпатського університету провела круглий стіл

       17 числа у третій четвер листопада ми відзначаємо Міжнародний День Філософії. З нагоди Міжнародного Дня Філософії та Міжнародного Дня Студента кафедра філософії, соціології та релігієзнавства Прикарпатського університету зініціювала круглий стіл за участі викладачів, аспірантів та студентів-філософів, а також запрошених гостей з трьох держаних університетів м. Івано-Франківська. З дружнім і натхненним словом до філософської спільноти звернулися запрошені гості: к.філос.н., доц. Михайло Палагнюк (кафедра суспільних наук Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу), к.філос.н., доц. Алла Сініцина (кафедра українознавства і філософії Івано-Франківського національного медичного університету), к.політ.н, доц. Терешкун О.Ф. (Луганський державний університет внутрішніх справ імені Едуарда Дідоренка), почесний професор кафедри філософії, соціології та релігієзнавства Михайло Голянич, викладачі кафедри: д.філос.н., проф. Ігор Гоян,  к.філос.н., доц. Ярослав Гнатюк, к.філос.н., доц. Ростислав Даниляк, к.філос.н., доц. Богдан Рохман, к.філос.н., доц. Світлана Білоус, к.філос.н., доц. Тетяна Гайналь.  Модератором круглого столу виступив завідувач кафедри філософії, соціології та релігієзнавства д.філос.н., проф. Максим Дойчик.

 

   У 2002 р. Юнеско зініціювала відзначення Дня Філософії, щоб спонукати людей у всьому світі до усвідомлення важливості філософської рефлексії. Мета – залучити людей до філософської спадщини, надати імпульс буденному мисленню до формування нових евристичних ідей, стимулювати дебати мислителів і громадянського суспільства з приводу викликів, що постають перед нами. Філософія народилася із природнього прагнення людини цікавитися собою і світом, в якому вона живе. Як рефлексія і любов до мудрості, філософія вчить нас осмислювати думки, досліджувати фундаментальні істини, споглядати ідеї, обґрунтовувати висновки. Впродовж століть і тисячоліть в різних культурах філософія народжувала концепції, ідеї, закладала основи критичного, незалежного і творчого мислення. Філософія надає концептуальне обґрунтування принципам і цінностям, що формують можливість стійкого миру – демократії, правам людини, свободи, гідності, справедливості і рівноправності.