Що таке «академічна доброчесність» і чому вона така важлива?

       Що таке «академічна доброчесність» і чому вона така важлива? У чому конкретно полягає так звана «перевірка на плагіат» наших кваліфікаційних робіт? Як уникнути можливих пасток цитування? Як правильно покликатися на використані джерела інформації? Про ці та інші найпопулярніші питання 21.04.2021 р. розповідали під час онлайн-семінару «Академічна доброчесність та її інструменти» в Прикарпатському університеті.

Ініціатором заходу виступив проректор з науково-педагогічної роботи університету Руслан Запухляк. Організували та провели онлайн-семінар члени університетської Комісії з питань етики та академічної доброчесності та працівники Наукової бібліотеки в рамках занять школи академічної доброчесності. Участь у семінарі взяли понад 250 здобувачів освіти різних освітніх рівнів, а також їхні наукові наставники, викладачі, керівники структурних підрозділів Прикарпатського університету.

У своєму вступному слові модератор заходу, голова Комісії, професор Олег Жерноклеєв наголосив на тому, що питання академічної доброчесності – це, серед іншого, і питання довіри – до університету, його диплому та високої якості надання освітніх послуг, а також до нас усіх як фахівців, що дійсно оволоділи необхідними професійними компетентностями. Окрім того, «університет – це одне з найважливіших місць творення культури, тож від того, якою є академічна культура в університеті та які випускники виходять з нього в життя, залежить те, яким буде наше суспільство уже в найближчому майбутньому».

Що ж таке «академічна доброчесність» і чому вона така важлива в наш час, які існують конкретні різновиди її порушень та відповідальності за них – про це нагадав слухачам у своєму ґрунтовному виступі спікер семінару, доктор філософських наук, завідувач кафедри філософії, соціології та релігієзнавства Максим Дойчик. Як голова Комісії з академічної доброчесності університету в 2017–2019 рр., він розповів про розробку та прийняття в 2015 р. Кодексу честі Прикарпатського національного університету, формування всієї необхідної нормативної бази ПНУ, зокрема відповідних положень, що визначають політику закладів вищої освіти з цього питання та конкретні механізми її реалізації в університеті. Ці документи та інша важлива інформація є доступною для всіх учасників освітнього процесу на офіційній сторінці сайту ПНУ (у вкладці «Публічна інформація» – сторінка «Академічна доброчесність»).

Про те, у чому конкретно полягає так звана «перевірка на плагіат» наших кваліфікаційних робіт і як правильно використовувати джерела інформації, писати текст роботи – доступно й на практичних прикладах розповів ще один спікер онлайн-семінару, кандидат фізико-математичних наук, заступник директора Наукової бібліотеки Роман Дзумедзей. Він також відповів на численні запитання щодо попередніх і самостійних перевірок текстів, потенційних проблем, пов’язаних із використанням власних праць («самоплагіатом»), тощо. Слід відзначити, що в Прикарпатському університеті всі 100% бакалаврських і магістерських робіт проходять перевірку на рівень унікальності рекомендованими МОН програмами «Unicheck» та «Plagiat.pl». Така перевірка для здобувачів освіти є безкоштовною.

Насамкінець, голова студентського Сенату університету Вікторія Вовк поінформувала присутніх про цікаву ініціативу викладачів і студентів Навчально-наукового Юридичного інституту – проєкт «Академічна доброчесність як елемент формування культури законності в студентському середовищі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника», який дозволить підвищити рівень правової освіти серед викладацького складу і студентства. Проєкт реалізується за кошти Посольства Королівства Нідерландів в Україні й підтримки ЛМГО «Центр культурного менеджменту». У рамках реалізації цього проєкту, як зазначила Вікторія Вовк, заплановані онлайн-зустрічі на факультетах та інститутах університету, підготовлені відповідні тематичні буклети, завершується монтаж відеороликів, які спрямовані на протидію плагіату, списуванню, хабарництву в закладах вищої освіти. Ця інформація стала своєрідним анонсом наступних семінарів, на яких ці розробки планується представити детальніше.