Сьогодні православні і греко-католики, а також всі християни східного обряду, відзначають Велику, або Страсну, п’ятницю

     Православні і греко-католики, а також всі християни східного обряду, відзначають Велику, або Страсну, п’ятницю — найскорботніший день року, коли християнська церква згадує про страждання Ісуса Христа на хресті за людський рід. Католики також традиційно проводять Велику П’ятницю в пості, молитві та святій тиші.

Лукас ван Лейден “Голгофа”, 1517

У Новому Заповіті чітко вказано цей день — п’ятниця перед єврейською Пасхою (Песахом). Євангеліє від Івана (19:14-18) подає такий текст[1]: 14. Тоді була п’ятниця перед Пасхою, близько шостої години. І сказав Пилат юдеям: Ось, Цар ваш! 15. Але вони закричали: Геть! Геть Його! Розіпни Його! Пилат сказав їм: Царя вашого маю розп’ясти? Первосвященики відповіли: Немає в нас царя, окрім кесаря. 16. Тоді нарешті він видав Його їм на розп’яття. І схопили Ісуса і повели. 17. І, несучи хреста Свого, Він вийшов на місце, що звалося Череповищем, а єврейською Ґолґота; 18. І там розп’яли Його і з Ним двоє інших, по той і по другий бік, а посередині Ісуса.

Для вірян це найскорботніший день Страсного (Великого) тижня, за два дні перед ВеликоднемХристияни присвячують цей день згадці про страждання, смерть Ісуса Христа на хресті, зняття Його з хреста та поховання.