Міжнародний досвід: професори зі США прочитали лекції нашим студентам

       Професори школи музики Техаського технічного університету (США) Крістофер Гепберн та Стейсі Джокой прочитали онлайн-лекції для студентів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Під час лекцій американські професори представили інтерактивні презентації, продемонстрували застосування міждисциплінарного підходу для розгляду творів літератури, фольклору і музики. Зокрема, Крістофер Гепберн у ході онлайн-зустрічі звернув увагу на те, що літературні та музичні твори підлягають поділу на теми та мотиви (як літературні, так і музичні). У фокусі уваги перебували такі постаті світової культури, як англійський драматург, поет і актор Вільям Шекспір, німецький та російський композитори Фелікс Мендельсон та Петро Чайковський, а також шедеври, створені ними, а саме: комедія «Сон літньої ночі» та трагедія «Ромео і Джульєтта» Шекспіра, однойменні увертюри Мендельсона та Чайковського. Родзинкою лекції став аналіз потенціалу музичних інструментів для символічного увиразнення представників шляхетного та робітничого класів, збройних сутичок і баталій тощо. Професор Крістофер Гепберн також провів фінальний аналіз того, які картини із людського життя зобразив Антоніо Вівальді у концерті «Зима».

Професорка Стейсі Джокой присвятила лекцію розглядові «Опери жебрака» (1728) англійського поета і драматурга Джона Гея, чи не найпопулярнішої п’єси XVIII ст. Названий музичний твір ‒ багатий матеріал для вивчення жанру балади загалом, і плакатної балади зокрема, яка стала не тільки засобом передачі новин, як правило сенсаційного та скандального характеру, та зафіксувала таку важливу віху в історії Англії, як перші кроки становлення журналізму, а й послугувала становленню питомо англійської баладної опери. Великий інтерес викликали і художнє закарбування в опері тогочасної бійки на сцені двох італійських оперних співачок (сопрано) Франчески Кудзоні та Фаустини Бордоні, і «ламентації»-прощання головного героя опери перед стратою у вигляді 10 баладних мелодій, поєднаних у попурі.

Варто зазначити, що курс онлайн-лекцій від професорів Техаського технічного університету Крістофера Гепберна та Стейсі Джокой надав студентам Прикарпатського університету можливість безпосереднього спілкування з представниками академічної та наукової еліти США, які є носіями англійської мови, а також збагатив слухачів новими знаннями, покращив їх мовні навички та компетенції. За словами ініціаторки заходів, доцентки кафедри англійської філології Оксани Карбашевської, такі зустрічі є майданчиком для успішного професійного майбутнього студентів факультету іноземних мов.