Обговорення проєкту освітньо-наукової програми підготовки здобувачів ступеня “доктора філософії” (PhD) зі спеціальності 033 «Філософія»

 Під час засідання кафедри філософії, соціології та релігієзнавства 02.06.2020 р. було проведено обговорення та затверджено проєкт освітньо-наукової програми підготовки здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти (PhD) зі спеціальності 033 «Філософія». Учасниками обговорення було зазначено, що метою оновлення програми є інтенсифікація пiдготовки конкурентоспроможного, iнтегрованого у міжнародний науково-освiтнiй простiр фахiвця, здатного розв’язувати комплексні проблеми науково-організаційного, дослідницько-інноваційного і прикладного характеру у галузі теоретичної, практичної діяльності філософа, викладацькій діяльності, дотримуючись принципів академічної доброчесності. Оновлена програма повинна бути спрямована на створення можливостей для належної науково-теоретичної, науково-практичної та мовної підготовки здобувачів ступеня доктора філософії зі спеціальності 033 «Філософія». Програма, як органічна складова діяльності кафедри, повинна скеровувати наукові дослідження аспірантів відповідно до теми науково-дослідної роботи кафедри філософії, соціології та релігієзнавства «Історичний розвиток філософії як чинник світового цивілізаційного процесу: історія і сучасність». Навчальні дисципліни програми повинні допомогти сформувати в аспірантів уміння системного виконання та промоції дисертаційного дослідження із використанням як державної української, так і англійської мов. Під час обговорення проєкту програми було акцентовано на важливості врахування думки самих аспірантів кафедри, так і потенційних роботодавців, як важливих стейкхолдерів і партнерів цього проєкту. І в цьому контексті цікавими виявилися пропозиції старших аспірантів Дмитра Бажанського та Тараса Матвійчука щодо інтенсифікації освітнього процесу через мінімізацію репродуктивної складової навчання, широке впровадження інформаційно-комунікаційних технологій, можливостей проєктного навчання. Ці пропозиції знайшли своє відображення у нових освітніх компонентах, таких як “Інноваційні педагогічні технології у вищій освіті та професійна етика”,  “Інформаційно-аналітичні технології в наукових пошуках”, “Управління науково-дослідницькими проєктами” та ін. Представники роботодавців (Алла Сініцина (ІФНМУ), Михайло Палагнюк (ІФНТУНГ), Наталія Скринник (ІФОДА) висловили своє задоволення оновленою програмою, зокрема в частині розширення переліку обов`язкових і вибіркових дисциплін.

Пропозиції та зауваження за освітньо-науковою програмою приймалися до 01.06.2020 р. за кафедральною електронною адресою kfsr@pnu.edu.ua  та за електронною адресою гаранта програми Дойчика Максима Вікторовича – maksym.doichyk@pnu.edu.ua