Зустріч з корифеєм

28 лютого 2019 року на базі філософського факультету ПНУ відбулось засідання круглого столу присвячене 90-річчю від дня народження професора Степана Михайловича Возняка за темою «Життя та діяльність професора Степана Михайловича Возняка (1929-2014) у контексті філософської україністики та перспектив її розвитку».

Засідання круглого столу організоване кафедрою філософії, соціології та релігієзнавства та філософською комісією Наукового товариства ім. Т. Г. Шевченка.

С. М. Возняк перший доктор філософських наук на Прикарпатті майже три десятиліття працював професором кафедри і започаткував розробку проблематики філософської україністики, в руслі якої підготував понад 10 кандидатів філософських наук, досліджував творчу спадщину І. Франка, філософський доробок багатьох українських мислителів, керував підготовкою монографії про духовні цінності українського народу та опублікував до 150-річчя до дня народження І. Франка монографію «У пошуках суспільного ідеалу».

С. М. Возняк розробив курс історії української філософії, разом із співавторами підготував навчальний посібник «Філософська думка України. Імена та ідеї» (2 випуски 1996, 2003 роки). Кілька десятиліть очолював комісію наукового товариства ім. Т. Г. Шевченка і надавав методологічну і методичну допомогу молодим науковцям Прикарпаття.

У 2007 році ухвалою вченої ради ПНУ С. М. Возняку, за здобутки у науковій і педагогічній діяльності, було присвоєне знання почесного професора університету.

Прикметним є те, що в роботі круглого столу взяли участь представники «філософської родини» Возняків. У тематиці виступів значне місце було відведено обговоренню проблематики української філософії, а також спогадам про життя і діяльність професора:

Ярослав ГНАТЮК. Степан Михайлович Возняк і формування наукової школи історико-філософської україністики

Роман ПЯТКІВСЬКИЙ. Інтелектуальна біографія Степана Михайловича Возняка

Сергій ВОЗНЯК. Історія філософії як школа жити… (ремінісценції).

Степан В. ВОЗНЯК. Класичні форми університетського викладання і сучасність: педагогічна діяльність Степана Михайловича Возняка

Віра ЛІМОНЧЕНКО. Патріотизм і гуманізм як предмет історико-філософських зацікавленостей С.М. Возняка

Дарія  СКАЛЬСЬКА. Мої зустрічі з корифеєм…

Михайло ГОЛЯНИЧ, Алла СІНІЦИНА. Інтерпретація “хуторської філософії” П. Куліша в історико-філософських студіях професора С.М. Возняка.

Юрій МОСКАЛЕНКО, Лілія БОРИСЕВИЧ. Біля джерел філософської культури на Прикарпатті.

В обговоренні також взяли участь Олег Гуцуляк, Ольга Радченко, Ірина Кучера, Володимир Бак та Евгенія Захарчук.

Декан філософського факультету І. М. Гоян підсумував результати засідання круглого столу та підтримав пропозицію щодо більш активного використання філософської спадщини в освітній діяльності факультету і перекладу збірника праць С. М. Возняка з філософської україністики англійською мовою.