ПЕРЕВАГИ НАВЧАННЯ НА СПЕЦІАЛЬНОСТІ “ФІЛОСОФІЯ”

  • По-перше, це не данина моді, яка швидко проходить. Тому не варто йти по проторених стежках та обирати фах, як більшість. Ринок праці надзвичайно динамічний, а мода на професію зумовлює перевиробництво фахівців, що ускладнює, а інколи унеможливлює їх працевлаштування.
  • По-друге, у сучасному світі багато професій застарівають, а то й відмирають повністю. Ті, хто отримують вузько орієнтовану спеціальність часто розчаровуються у пошуках роботи за фахом та змушені обирати роботу малокваліфіковану з низькою зарплатою. Проте, філософська освіта має переваги в цьому плані, тому що дає фундаментальну освіту, формує творчу особистість, здатну критично мислити, аналізувати, креативно підходити до розв`язання проблемних ситуацій та вирішення завдань, виокремлювати стратегічно важливі пріоритети, освоювати нові горизонти знання, яка володіє навичками соціальної взаємодії та соціальної комунікації, роботи в команді.
  • По-третє, навчання на філософському факультеті – це унікальна можливість отримати системну гуманітарну освіту, ознайомитися з культурною спадщиною людства, а також оволодіти цілісним філософським розумінням світу. Тим, хто розуміє цінність таких знань, відкриваються найширші перспективи для самореалізації у будь-якій сфері соціальної, гуманітарної, політичної та громадської діяльності.
  • По-четверте, нині помилково освіту намагаються зробити більш вузько спеціалізованою. В умовах переходу суспільства до четвертого технологічного укладу, інформатизації та інтелектуалізації праці, вузька спеціалізація обмежує людину, робить її «актором однієї ролі». Філософська освіта є більш універсальною, оскільки формує найширший спектр компетенцій. Вона дає змогу розширити сферу професійної діяльності та самореалізації.
  • По-п’яте, філософська освіта передбачає широкий спектр можливостей вибору для професійної діяльності. У царині академічної діяльності: від вчителя суспільствознавства, етики, викладача філософських дисциплін у вищих навчальних закладах до науковця. У сфері практичної діяльності англомовні фахівці-філософи користуються чималим попитом в європейських та міжнародних організаціях, мета яких – розвиток демократії та громадянського суспільства. ООН, ЮНЕСКО, різноманітні міжнародні благодійні та інші фонди – це перспективна справа для молодого філософа. Якщо Ви мрієте про громадську, журналістську, політичну чи управлінську кар’єру, то філософська освіта – саме те, що треба, адже вона допомагає глибоко зрозуміти соціальні процеси, їхні причини та наслідки. У всьому світі серед дипломованих філософів чимало політиків, громадських і державних діячів, бізнесменів, журналістів, письменників, шоуменів, аналітиків, експертів. Наприклад, всім відомий Джордж Сорос навчався філософії у видатного філософа ХХ ст. Карла Поппера, завдяки умінню креативно мислити став успішним фінансистом-мільярдером. Для багатьох людей філософія – це вдалий шлях в іншу професію. Професійні філософи очолюють провідні вузи України: Київський національний університет імені Т. Шевченка – Л. В. Губерський, Національний педагогічний університет імені М. Драгоманова – В. П. Андрущенко, Львівський національний університет імені І. Франка – В. П. Мельник; В. Кремень – очолював Міністерство освіти та науки України. Журналістика, письменницька діяльність теж потребують філософів, які б висвітлювали сучасні проблеми та події. Критично-аналітичні погляди у ЗМІ допомагають розібратися у нагальних проблемах, формують суспільну думку та національну ідеологію.
  • По-шосте, у сучасному світі будь-яка спеціальність та пов’язана з нею освіта не гарантують нікому успішного працевлаштування. Все залежить від особистісних якостей людини, від широти її світогляду, внутрішньої свободи, активності, вміння спілкуватися та включатися у різноманітні соціальні практики. Філософська освіта формує ці універсальні компетенції. Професійні мислителі потрібні у будь-якій сфері.

Проморолик 033 Філософія ФЛ-11 2023